Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen
Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Polisens gängsatsning går in i fas två

"Inga tecken som visar att vi kommer lägga ner det här"
1:36 min

Uppsalapolisens särskilda satsning mot gäng inleddes i höstas och går nu in i en ny etapp.

– Nu har vi jobbat fram så att vi har x antal namn, och de här namnen kommer vi att gå ut med till våra poliser så att de får personkännedom. Och sen kommer punktmarkering att påbörjas, berättar Jale Poljarevius som är lokalpolisområdeschef. 

Tidigare kunde P4 Uppland berätta att Uppsalapolisen hittills har lyckats identifiera sex stycken gänggrupperingar. Gäng som polisen misstänker står för en hel del av brottsligheten i Uppsala. Nu tar man nästa steg berättar Jale Poljarevius, genom att jobba extra riktat mot vissa individer.

– Och det kan se ut på olika sätt, är de under arton kommer vi försöka jobba med nolltolerans och lagföring och även koppla in andra parter, t.ex socialtjänsten för att se vad kan man göra åt de här människorna. Och de som är äldre kommer vi självklart punktmarkera, och ha nolltolerans och lagföra dem för så många brott vi kan, säger Jale Poljarevius.

Finns det någon risk om ni går hårt åt de här människorna, att folk i olika stadsdelar blir irriterade och att det eskalerar en oro?

– Definitivt finns en sån risk. Men det förebygger vi genom att sk. differentiering. Vi kommer inte gå på alla människor i en viss stadsdel och visitera dem. Däremot individer som tidigare är dömda, som är utåtagerande och beter sig på aggresivt sätt - tyvärr de kommer vi att kontrollera.

Den särskilda gänginsatsen har pågått sen i september, och än finns inget slutdatum berättar Jale Poljarevius:

– Den måste vi hålla på med tills vi uppnår resultat, det vill säga att vi ser att det blir tryggare och vi får ner antalet våldsbrott i offentlig miljö. Sen om det helt och hållet ska sluta eller om vi går ner i en mindre skala, det får vi avgöra då. Men nu finns det inga tecken som visar att vi kommer lägga ner det här på något sätt, säger Jale Poljarevius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".