Dora Helitianu och Mihaela Suleap.
Dora Helitianu och Mihaela Suleap. Foto: Petra Blomqvist/Sveriges Radio

Kampanj för att ge jobb åt personer som tigger

"Jag har fått en tro på mig själv"
1:53 min

Dora Helitianu från Rumänien har fått hjälp att komma närmare arbetslivet genom ett projekt.

Uppsala Stadsmission är en av de organisationer som arbetar med det nationella projektet "EU-migranter som resurs" med syftet att hjälpa personer som tigger att få utbildning och börja jobba.

Dora Helitianu är en av de som fått hjälp. Hon berättar hur hennes liv såg ut innan projektet.

– Det var inte så lätt, jag behövde tigga för att försörja mina två barn som jag har med mig, berättar hon.

Hon säger att hon blev väldigt glad när hon fick chansen att komma bort från gatan. Nu har hon fått en praktik mot ersättning och pluggar svenska.

– Jag har fått mer erfarenhet nu. I Rumänien jobbade jag med gatusanering, men här har jag också jobbat med städning inomhus, så jag har lärt mig mycket om det. Jag har fått en tro på mig själv att jag kan klara det här, berättar Dora Helitianu.

Mihaela Suleap är projektledare för "Att vända muggen" i Uppsala. En handbok som berättar om de insatser som gjorts i projektet.

 – Vårt syfte har varit att hitta ett alternativ till tiggeri, därför att vi tycker att människor inte ska behöva tigga för att ha råd med kläder, mat och skola. Så vi har haft språkkurser i engelska och svenska. Vi har också haft arbetsträning, säger hon. 

Runt 60 personer har deltagit i projektet, både i utbilnings- och arbetsinsatserna. Ungefär femton personer har fått anställning varav två har fått en långtidsanställning.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill ha ett riktigt jobb, så att jag kan vara med alla mina fem barn, säger Dora Helitianu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".