IVO konstaterar att det bland annat brustit i hur man utrett och tagit emot ansökningar med en person som behövde hjälp med sitt alkoholmissbruk.
IVO konstaterar att det bland annat brustit i hur man utrett och tagit emot ansökningar med en person som behövde hjälp med sitt alkoholmissbruk. Foto: Axel ÃÅberg / SvD / TT

Missbruksproblem hos unga utreds inte tillräckligt

"Flera utredningar har dragit ut på tiden"
1:34 min

Socialnämnden i Tierps kommun brister på flera punkter i hur man utrett och beslutat om insatser för unga mellan 15 och 25 år med missbruksproblem.

Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg i ett beslut.

I sin tillsyn så har IVO konstaterat att socialnämnden i Tierps kommun har brister på sammanlagt sju punkter.

Bland annat i hur socialnämnden tagit emot och utrett ansökningar enligt Socialtjänstlagen och Lagen om vård av missbrukare.

I en av ansökningar har de tydligt framgått att en person behövt stöd för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk.
Personen tillfrågas sen om hen vill ha kontakt med socialtjänsten, något som hen vill ha. Socialtjänsten informerar sen om öppenvården men gör den bedömningen att de inte är nödvändigt att kontakten längre ska gå via dem, utan personen uppmanas att istället kontakta råd och stöd.
Något som IVO menar har lett till brister i handläggningen, då de inte är helt klart att personen ville ha råd och stöd och att nämnden borde fattat ett annat beslut. 

Det framgår också att handläggningen av utredningar och bedömningar dragit ut på tiden.

På de andra punkterna som IVO vill se åtgärdade så saknas bland annat uppgifter om de enskildas missbruk i flera utredningar och att dokumentation saknas. 
Till exempel vilka droger de använder och missbrukets omfattning. Samt att man inte tagit ställning till om förutsättningarna för tvångsvård var uppfyllda.

Socialnämnden ska senast den 1 februari redovisa vidtagna åtgärder för IVO. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".