skog
Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT

Åtalade misstänks ha filmat gruppvåldtäkt

Åklagare: De har förekommit slag och fasthållningar
1:47 min

Våldtäkten av en minderårig pojke i Uppsala ska ha filmats av gärningsmännen. Enligt åtalet användes sedan filmen för att pressa pojken att inte berätta.

Enligt pojkens berättelse överfölls han av de fem äldre tonåringarna. Han bars in i ett skogsparti och våldtogs av var och en av dem under minst en timmes tid.

Brottsrubriceringen är grov våldtäkt mot barn. Enligt åklagaren ska brottet betraktas som grovt eftersom de misstänkta använt våld och hot, flera personer deltagit och övergreppen varit planerade och utdragna i tid.

En av de misstänkta, en 17-åring, är även åtalad för övergrepp i rättsak och barnpornografibrott.

Han misstänks ha filmat händelsen och därefter hotat att lägga ut materialet på nätet om offret berättade om övergreppet.

Bevisningen består bland annat av filmen som ska ha hittats i 17-åringens mobiltelefon. Men även uppgifter från de inblandade är en viktig del av åtalet, säger åklagare Johan Strömbäck.

En av de tilltalade förnekar brott, tre andra erkänner vissa delar av anklagelserna. Den femte, en 16-åring som av åklagaren pekas ut som en av de drivande i gruppen - varken förnekar eller erkänner brottet.

– Han har varit kraftigt berusad och minns inte något av det som har skett, säger hans advokat Stefan Wallin.

Åklagaren yrkar på att samtliga de fem åtalade ska utvisas ur landet och förbjudas från att återvända.

Tidigare uppgav vi fel ålder på en av de tilltalade. De misstänkta är mellan 16 och 17 år gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".