Nils Österström.
Nils Österström. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.

Nu kan man få insekter i pulverform

"Man blir mätt på ett skönt sätt av insekter"
1:56 min

Insektsentreprenören Nils Österström har tagit fram ett proteinpulver av mjölmask med forskare från SLU i Uppsala.

– Jag tror att om man tar ut de nyttiga beståndsdelarna och koncentrerar det som en livsmedelsråvara så är det lättare att få acceptans för insekter.  

Men man vet ju att det är mask från början..

– Ja självklart. Men bara man kommer över den första mentala spärren så är det väldigt gott, det innehåller en massa nyttiga ämnen och är resusreffektivt och snällt mot miljön. 

En proteinpralin gjord på pulvret kom nyligen på fjärde plats i Vinnovas tävling för att hitta framtidens klimatsmarta protein. Nils Österström, Rikard Landberg, tidigare SLU, nu Chalmers och Maud Langton, Institutionen för livsmedelsvetenskap, SLU arbetar med SLU Holding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".