Yvonne Kallträsk
1 av 2
Yvonne Kallträsk. Foto: Thomas Heldmark
Inga Nigam
2 av 2
Inga Nigam. Foto: Thomas Heldmark

Patienter protesterar mot färre vårdplatser

"Finns risk att folk inte orkar leva längre"
2:02 min

Nio vårdplatser för personer med psykosproblematik försvinner på Akademiska sjukhuset i Uppsala när landstinget ska spara pengar.

Nu protesterar patienterna med namnlistor mot planerna på att minska vårdplatserna. Yvonne Kallträsk är ordförande för patientföreningen Träffpunkternas intresseförening.

 – Jag och flera med mig har svårt att se någon besparing i det här. Det kommer att belasta akutsjukvården och det kostar ännu mer. Dessutom finns det risk att folk inte orkar leva längre, säger hon.

Det är svårt sjuka patienter, ofta med psykosdiagnoser, som nu kan mista ett ankare i tillvaron. På den så kallade mellanvårdsavdelningen slipper de bli inlåsta. Men de kan ändå få hjälp dygnet runt. Enligt Yvonne Kallträsk håller vården hög kvalitet.

Mellanvårdsavdelningen ska enligt planen ersättas av mobila team som söker upp patienterna i hemmet, dock inte dygnet runt.

Enligt den ansvariga sektionschefen på Akademiska sjukhusen Inga Nigam är det fråga om att rädda kvar det som går av vården.

– Vi måste göra det som går för att använda pengarna på bästa sätt, säger hon.

Så det handlar inte om att verksamheten på avdelning 114 varit dålig?

– Absolut inte. Jag är mycket stolt över vården där.

Men det är inte den informationen som har nått de ansvariga politikerna. De har fått veta att nedläggningen handlar om att göra vården bättre, inte om att spara pengar. 

– Den information vi har fått är att det är ett led i ett förändrings- och förbättringsarbete. Det som du nu säger har jag inte fått någon information om, säger Vivianne Macdisi (S) som är landstingsråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Under onsdagen ska fackliga förhandlingar äga rum. Sedan ligger bollen hos sjukhusdirektören Per Elowson som ska fatta beslutet.

Men Yvonne Kallträsk på patientföreningen Träffpunkten har redan samlat över 100 namnunderskrifter. Hon vet vilket beslut hon vill se.

– Kasta det i papperskorgen och ge oss en julklapp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".