Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sköterskor varnar: Personalkris hotar säkerhet för nyfödda

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 17.33
"Det blir ännu mer kämpigt och tufft"
(2:00 min)
Specialistsjuksköterskan Veronika Starke vid en av kuvöserna med ett för tidigt fött barn. Foto: Mattias Pleijel
Specialistsjuksköterskan Veronika Starke vid en av kuvöserna med ett för tidigt fött barn. Foto: Mattias Pleijel

Personal som jobbar med för tidigt födda på Akademiska larmar om försämrade arbetsvillkor. En ny arbetstidsmodell gör att säkerheten för patienterna är i fara, hävdar de i ett brev till ledningen.

– Vi känner ju som sjuksköterskor att vi inte kan göra ett patientsäkert jobb om vi inte kan se alla barnen, säger specialistsjuksköterskan Veronika Starke.

Inne på intensivvårdsavdelningen för förtidigt födda står kuvöserna på rad. Lådor med små bräckliga liv som då och då ger ifrån sig ett larm. Flera gånger om dagen händer det att barn till exempel slutar andas och försiktigt måste gymnastiseras för att komma igång igen. Ibland plingar flera kuvöser på en gång och då kan det vara svårt att hinna med, säger sjuksköterskan Lisa Hallsten.

– Har man otur kan man ha upp till fem intensivvårdsbarn på en och samma sal som ensam sjuksköterska. Och då ska man ha koll på alla barns värden, alla respiratorer, medicinerna, allting.

Bristen på sjuksköterskor inne på avdelningen är ett bekymmer, både för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Det är många överens om.

Martin Holmer, ordförande för Svensk förening för anestesi- och intensivvård, SFAI, tycker att en sjuksköterska på fyra nyfödda barn är alldeles för låg bemanning.

– Det är helt oacceptabelt, säger han.

Och nu genomför ledningen för sjukhuset en förändring som ytterligare kan försämra situationen. Det larmar personalen om i ett brev till ledningen.

En modell för arbetstidsförkortning tas bort från och med januari nästa år som hittills har gett personalen på avdelningen extra kompensation i form av ledighet när man tar obekväma pass som helger och nätter. Ledningen vill ta bort förmånen för att på så sätt jämna ut arbetsvillkoren på sjukhuset.

Men personalen är rädda för att förändringen ska öka sjukskrivningarna och göra att man tappar personal till andra landsting eller till den privata sektorn. 

"Den höga arbetsbelastningen är redan idag ett hot mot patientsäkerheten", skriver personalen i brevet. 

– Det är redan personal som har sagt upp sig i och med att man börjat diskutera att ta bort den här arbetstidsmodellen. Det blir ännu mer kämpigt och tufft, ännu mer pass där det är luckor. Det blir ju verkligen en ond spiral, säger Veronika Starke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".