Barnsjukvård på neonatalavdelning. Foto: Martha Irvine/TT.
Foto: Martha Irvine/TT.

Sköterskor larmar om att vård av nyfödda riskerar försämras

Sköterska: "Kan inte göra patientsäkert jobb om vi inte hinner se alla barnen"
1:58 min

Sjuksköterskorna som jobbar med för tidigt födda barn på Akademiska larmar om försämrade arbetsvillkor när en modell för arbetstidsförkortning tas bort nästa år.

Det hävdar sjuksköterskorna i ett brev till ledningen. En av dem som är oroliga är sjuksköterskan Veronika Stark.

– Vi känner ju som sjuksköterskor känner ju att vi inte kan göra ett patientsäkert jobb om vi inte kan se alla barnen, säger hon.

Inne på avdelningen för förtidigt födda står kuvöserna på rad. Lådor med små bräckliga liv som ibland ger ifrån sig ett larm.
Flera gånger om dagen händer det att barn till exempel slutar andas och försiktigt måste gymnastiseras för att komma igång igen. Ibland plingar flera på en gång och då kan det vara svårt att hinna med säger sjuksköterskan Lisa Hallsten.

– Har man otur kan man ha upp till fem intensivvårdsbarn på en och samma sal som ensam sjuksköterska. Och då ska man ha koll på alla barns värden, alla respiratorer, medicinerna, allting.

Bristen på sjuksköterskor inne på avdelningen är ett bekymmer, både för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Det är många överens om.

Till exempel säger Svensk förening för anestesi- och intensivvård, SFAI, att en sjuksköterska på fyra patienter är alldeles för låg bemanning.

– Det är helt oacceptabelt, säger ordförande Martin Holmer.

Och nu genomför ledningen för sjukhuset en försämring av arbetsvillkoren för sjuksköterskorna på avdelningen som ytterligare kan försämra situationen - det larmar personalen om i ett brev till ledningen.

En modell för arbetstidsförkortning tas bort från och med januari nästa år som har gett personalen extra kompensation på obekväm arbetstid.
Ett sätt att jämna ut villkoren på sjukhuset säger ledningen. Men personalen är rädda för att det här ska öka sjukskrivningarna och göra att man tappar personal till andra landsting, säger sjuksköterskan Veronika Starke.

– Det är redan personal som har sagt upp sig i och med att man börjat diskutera att ta bort den här arbetstidsmodellen. Det blir ännu mer kämpigt och tufft, ännu mer pass som det är luckor på. Det blir ju verkligen en ond spiral.

Och senare i dag kan ni höra sjukhusledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".