Mikael Damberg & Marlene Burwick Foto Thomas Artäng Sveriges Radio
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och Uppsalas kommunalråd Marlene Burwick (S). Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Regeringen vill få EU:s läkemedelsmyndighet till Uppsala

"Många nya jobb och uppsving för Sveriges forskning"
1:54 min

I dag tar regeringen beslutet att försöka få den europeiska läkemedelsmyndigheten European Medicine Agency till Uppsala och Stockholm.

EMA som har över 900 anställda ansvarar för alla EU:s läkemedelsfrågor.

Idag ligger myndigheten i London men eftersom Storbritannien röstat för att lämna EU, kommer de EU-myndigheter som ligger där behöva flytta till andra länder.

Näringsminister Mikael Damberg berättar varför regeringen vill att myndigheten ska ligga i vår region.

– Vi har gjort en bedömning av vart i Sverige största chansen att få det här ligger, för det kommer att bli en europeisk tävlan mellan många länder och kommit fram till att bäst chans har Uppsala och Stockholm. Där finns redan vårt eget läkemedelsverk och starka forskningsmiljöer.

Vad skulle det innebära?

– Många skulle vilja komma hit och ta del av utvecklingen av EMA i Sverige, det skulle bli ett uppsving för Sveriges forskning, det blir nya jobb och inte minst är det väldigt mycket besök. EMA har 40 000 besökare per år så besöksnäringen skulle påverkas positivt.

Nu kommer man att upprätta ett kansli som några år framöver aktivt ska övertyga övriga Europa om att EMA passar bäst i Sverige. Sen är det upp till EU:s ministerråd att ta ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".