migrationsverket
Foto: Anders Wiklund/TT

Missade meddela asylsökande om avslag

En advokat i Enköping missade ett avslag om uppehållstillstånd från Migrationsöverdomstolen som skickats till hennes mejl.

Därmed hann inte den asylsökande mannen från Bangladesh skicka in en ansökan om arbetstillstånd i tid. 

Den asylsökande hade påtalat att de var viktigt att han fick ta del av beslutet så fort advokaten fått reda på det. Något som advokaten lovade att göra.

Trots det informerades inte mannen om beslutet i tid utan fick först veta om beslutet när Migrationsverket hade påbörjat sin utvisningsprocess. 

Advokaten berättar att hon måste råkat öppnat mejlet från Migrationsöverdomstolen genom sin mobiltelefon när hon var på resa utomlands och att det då av misstag ska ha markerats som "läst". 

Hon bestämde sig sen därför för att göra allt som stod i hennes makt för att försöka hjälpa den asylsökande mannen att få ett positivt beslut i hans ansökan om arbetstillstånd, som han inte hann skicka in i tid på grund av att hon missat att meddela honom.

Advokaten skrev då ett brev till Migrationsverket där hon vädjade att de skulle pröva den asylsökandes ansökan. Hon valde att även betala för alla hans kostnader som det skulle innebära. 

Men Advokatsamfundets disciplinnämnd skriver att man ändå tilldelar den kvinnliga advokaten en varning, just för att hon åsidosatt sina plikter.

Om mannen får arbetstillstånd eller inte är fortfarande under prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".