Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Politiker: Renovering av barnsjukhus kan få personalen att stanna

Lina Nordquist (L): Jag skulle inte själv vilja jobba i en lokal som ser ut som östblocket
1:47 min

Landstinget är för dåligt på att behålla personal enligt oppositionsrådet Lina Nordquist, som vill att lokalerna renoveras för en bättre arbetsmiljö.

Det är oppositionsrådet Lina Nordquist (L) som tror att renovering av barnsjukhusets lokaler skulle lindra personalkrisen på Akademiskas neonatalavdelning.

– Vi är inte tillräckligt bra på att behålla den bästa personalen och jag tror att det är där det stora problemet ligger. De som jobbar hos oss måste ju kunna känna ett hopp och känna att man satsar på arbetsmiljö och satsar på att människor ska trivas och utvecklas i sitt arbete.

Som vi berättade i går är situationen ansträngd på intensivvårdavdelningen för för tidigt födda barn på Akademiska sjukhuset. Sjuksköterskan Lisa Hallsten berättar att hon kan få springa mellan flera olika kuvöser som larmar på samma gång.

– Har man otur kan man ha upp till fem stycken intensivvårdsbarn på en och samma sal, en ensam sjuksköterska. Och då ska man ha koll på alla barns värden, på respiratorerna och på medicinerna, allting, säger Lisa Hallsten.

En sjuksköterska på fyra, i bland fem, kuvöser är alldeles för låg bemanning. Det är både ledningen och personalen överens om. Och problem med att rekrytera personal pekas ut som en bidragande orsak till underbemanningen.

För att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare vill Lina Nordquist ha en satsning på helt nya lokaler för barnsjukhuset på Akademiska.

– Barnsjukhuset måste renoveras, det måste bli mer familjevänligt och det måste vara ett ställe där man vill jobba och där man vill stanna kvar.

Är det den här renoveringen av barnsjukhuset som ni räknar med ska göra det mer attraktivt?

–  Ja, det tror jag verkligen. Om patienter och familjer trivs bättre och personalen trivs bättre och känner att de kan göra ett bättre jobb, då tror jag att det gör en väldigt stor skillnad, säger Nordquist.

Vi har frågat styrande landstingsrådet Börje Wennberg vad han vill göra åt personalbristen, men han svarar att han inte vill ge några kommentarer i frågan. När det gäller en eventuell renovering av barnsjukhuset vill han se en utredning av frågan innan han kommenterar förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".