Nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto.
Nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto. Foto: Isa Ekstam

Grönkålspesto, nötbullar och kikärtsröra på julbordet

Isa Ekstam bjuder på en grönare och mer klimatsmart jul. Här hittar du recepten!

Här är tre spännande recept som antingen går att göra vegetariska eller veganska: nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto.
 

Nötbullar

Antal: cirka 30 st
Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 4 potatisar
  • 200 g hasselnötter
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk senap
  • 2 dl ströbröd
  • Salt och peppar

Gör så här: 

Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter, i saltat vatten.

Mixa nötterna grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.

Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i smör. Blanda ner bland övriga ingredienser.

Forma runda små bollar och rulla dem sedan i ströbröd. Stek nötbullarna gyllenbruna i smör i 3–4 minuter.

 

Kikärts- och äppelröra

Antal: 8 personer
Tillagningstid: 10 min

Ingredienser: 

  • 1 burk kikärtor
  • 2 dl gräddfil eller mjölkfritt alternativ
  • 2 äpplen
  • 1 liten rödlök
  • 1 ½ tsk curry
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk chiliflingor
  • Salt och peppar

Gör så här: 

Skölj kikärtorna i ett durkslag och lägg sedan över i en skål. Krydda med curry.

Finhacka rödlöken. Kärna ur och skiva äpplena i små tärningar. Blanda ner i skålen. 

Tillsätt gräddfil, majonnäs, citronsaft, chili, och smaka av med salt och peppar.

 

Grönkålspesto

Antal: 8 personer
Tillagningstid: 15 min

Ingredienser:

  • 5 dl färsk grönkål, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl mandlar, rostade
  • 1 dl solrosfrön, rostade
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 ½ dl vatten
  • En nypa flingsalt & peppar

Gör så här:

Skölj grönkålen och dra bort de yttersta bladen från stjälken. Finstrimla och för över till en stor bunke. Skala och riv ner vitlöken.

Rosta mandlar och solrosfrön i en stekpanna utan matfett i cirka 2 min på medelhög värme. Häll ner i bunken och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa allt i en matberedare eller med hjälp av med en stavmixer tills du får en jämn och krämig konsistens.

Recept: Isa Ekstam, fler recept hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".