Framtidens skola: rektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping. Kenny Andersson.
Foto: Petra Blomqvist/Sveriges Radio

Rektor: Arbetslöshet kan upphöra med min metod

"Du kommer inte in i klassrummet om du inte kan vissa saker"
2:36 min

Om fem år finns ingen studie- eller arbetslöshet i Sverige. Det tror rektorn Kenny Andersson, om man följer hans förslag på en ny gymnasieskola.

Han är författare till boken Ge alla elever den tid de behöver, där han presenterar sin version av en ny gymnasieskola där alla ska inkluderas på ett bättre sätt än i dag.

Flexibilitet är ett återkommande ledord när Kenny Andersson berättar om sin vision.

– För det första kan man börja gymnasiet när man vill. När man känner att man vill så ska man kunna göra det, säger han.

Hur länge man kan gå på gymnasiet ska också vara flexibelt eftersom det tar olika lång tid för olika elever att lära sig saker.

– Det ska naturligtvis inte finnas några begränsningar i det. Det är diskriminering. Bara för att man tar lång tid på sig att lära sig någonting så ska man inte åka ut utan få mer tid på sig för att gå i mål, säger Kenny Andersson.

I visionen ska eleven också kunna fokusera mer på arbetslivet genom praktik eller en provanställning om man vill. Enligt Kenny Anderssons förslag delas läsåret in i tre delar. Varje del får eleven välja själv. Antingen läser man teori, går en yrkesutbildning eller gör ett projektarbete.

– Man kan plugga och få meriter på ett traditionellt sätt, men det finns inga slutprov. Däremot finns det ett intagningsprov. Du kommer inte in i klassrummet om du inte kan vissa saker. Det är för att skydda läraren och för att man ska kunna ha en undervisning för hela klassen och inte behöva ägna mer tid åt andra.

Han tror att visionen skulle ta fem år att genomföra och att den skulle få all arbets- och studielöshet att upphöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".