Så här kan arenan i Gränby komma att se ut. Illustration: Sweco Architects
Så här kan arenan i Gränby komma att se ut. Illustration: Sweco Architects

I dag väntas besked om hockeyarenan i Gränby

Erik Pelling: Arenaprojektet har tagit orimligt lång tid
2:09 min

I dag kommer besked om hur det blir med den planerade hockeyarenan i Gränby. Arenabolaget har haft en deadline till årsskiftet att ordna med finansieringen.

På en pressträff i dag kommer besked om arenaplanerna går vidare nästa år eller inte. Men det här har blivit en riktig långbänk i Uppsala, så här lät det i Radio Uppland för 12 år sen:

– Nu går vi in i en skarp fas.

Men kommer det bli av?

– Klart det kommer bli av, jag är så less på att höra den frågan, sa hockeyklubben Almtunas vice ordförande år 2004.

Nu tolv år senare lever frågan kvar om det ska bli någon ny ishockeyarena i Uppsala.

Frågan fördröjdes bland annat när EU-kommissionen behövde två år för att fundera på om upplägget att Uppsala kommun delfinansierar arenan med 150 miljoner snedvrider konkurrensen. När det blev tummen upp från EU år 2013 gladde det arenabolagets VD:

– Jättespännande och otroligt viktigt för Uppsala.

När kan en byggstart ske tror du?

– Vi får se, sa arenabolagets VD Staffan Littmarck år 2013.

Den större vattensalamandern som finns i det tänkta arenaområdet hotade också länge planerna eftersom det är olagligt att förstöra deras livsmiljöer. Men tio år efter att saken kom på tal så hade Uppsala kommun ordnat en plan för hur arenan och salamandern kan leva sida vid sida. Detta med nya dammar och vägtunnlar, något som kommunalrådet Erik Pelling kommenterade så här:

– Hela arenaprojektet har tagit orimligt lång tid. Nu har vi äntligen tagit ett väldigt viktigt kliv, sa Erik Pellin (S) i mars år 2016.

Uppsala kommuns löfte om att delfinansiera en ny arena i Gränby med 150 miljoner kronor gäller fram till sista december i år. Så frågan är om det kommunala tålamodet är på väg att ta slut, i dag kommer besked om hur det blir.

En möjlighet är att arenabolaget får ihop finansieringen innan årsskiftet. 650 miljoner kronor utöver kommunens bidrag behövs.

Om inte har Uppsala kommun valet att dra sig ur arenaprojektet. Eller att förlänga avtalet så arenabolaget kan fortsätta jobba med finansieringen också nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".