Uppsala Event Center
1 av 2
Bild: Uppsala fastighets­projekt fas 2
Pressträff om att arenan i Gränby för bland annat ishockey kan byggas.
2 av 2
Pressträff om att arenan i Gränby för bland annat ishockey kan byggas. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Hockeyarenan i Gränby ska byggas

Marlene Burwick (S): Äntligen är vi framme!
1:46 min

Uppsala Event Center, Uppsalas nya hockeyhall i Gränby, ska börja byggas hösten 2017, det var budskapet som meddelades på en pressträff i dag.

Förhoppningen är att en byggstart kan ske hösten år 2017. Då skulle arenan kunna stå klar år 2019. Men kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) var ändå nöjd i dag. 

– Jag tycker det betyder mycket. Vi har klart med finansiering för en viktig arena.

Känner du dig helt säker med att pengarna finns på plats är det löften som kommer räcka för en arena?

– Intentionsavtalet är ju helt klart. Nu är det upp till parterna att sutföra det här avtalet, säger Marlene Burwick (S). 

Om detta finns en underskriven avsiktsförklaring. Det som saknas är ett skarpt kontrakt om att bygga, det kan bli klart till maj år 2017.

Avsiktsförklaringen går ut på att NCC bygger och  Företaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden står för finansieringen av arenan med 650 miljoner kronor, utöver de 150 miljoner som Uppsala kommun kommer stå för. 

Förutom att arenan ska bli Almtunas nya hemmahall, så ska arenan kunna hålla Melodifestivalen, stora konferenser och internationella mästerskap. Almtunas klubbchef Andreas Klingberg säger att det här betyder allt. 

– Vi har ju sagt att vi gör en satsning mot SHL och det är ju nu som det kan komma att bli realistiskt, säger Andreas Klingberg. 

Projektet har drivits i samarbete med Uppsala kommun sedan 2008.

Arenan ska ha plats för ungefär 6 800 åskådare vid idrott, och cirka 7 500 platser vid evenemang. Den ska byggas i Gränbystaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".