jourtelefon
På NCK finns till exempel en jourlinje för våldsutsatta kvinnor. Foto: Adam Ihse/TT

Kvinnofridscentrum kritiska till förslag om statlig flytt

"Det riskerar att lägga en död hand på det aktiva arbetet"
1:41 min

Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala hotas av regeringens förslag på en ny jämställdhetsmyndighet i Göteborg.

Det menar riksdagsledamoten Desirée Pethrus (KD).

– Det här riskerar att lägga en död hand över jämställdhetsarbetet i Sverige.

Igår presenterade regeringen förslaget om en ny jämställdhetsmyndighet som ska ligga i Göteborg. Flera remissinstanser är kritiska, bland annat Statskontoret som menar att regeringen inte tillräckligt utrett eventuella nackdelar med förslaget.

Det många är rädda för är att de verksamheter som idag redan finns runtom i landet ska sugas upp av den nya myndigheten. Exakt vilka befogenheter den nya myndigheten kommer att få är inte klart ännu. Men enligt förslaget bör man överväga om delar av uppgifterna bör överföras till en jämställdhetsmyndighet.

En verksamhet som kan beröras av förslaget är Nationellt centrum för kvinnorfrid i Uppsala, som är en del av Uppsala universitet. På NCK finns till exempel en jourlinje för våldsutsatta kvinnor.
Det skulle vara förödande om en sån verksamhet flyttade till en statlig myndighet, säger Desirée Pethrus.

- Man ringer ju inte gärna en myndighet. En myndighet har ju ett helt annat uppdrag än att vara en stödfunktion för samhällets medborgare.

Men många menar ju att jämställdhetsarbetet går på tok för långsamt. Skulle inte det kunna få en skjuts med en sån här ny myndighet?

-Nej, jag tror tvärtom. Jag är rädd att mycket av den här verklighetsbaserade verksamheten kommer att dö om den hamnar i en myndighet.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér svarar via mail till P4 Uppland att syftet med den nya myndigheten är att förstärka jämställdhetsarbetet. Hon påpekar också att flera tunga rapporter pekar på att ett en ny myndighet behövs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".