Anne margrethe Larsen och Johan Adler
Anne margrethe Larsen och Johan Adler. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio

Danselever tvingas flyttas ut från egna lokaler

Grundskolechef: Fanns inga alternativ under den här tiden
1:32 min

Giftiga kemikalier tvingade Råbergsskolan att stänga. Men beslutet att flytta de drygt 260 eleverna till Kulturskolan i Märsta väcker kritik – bland annat måste dansundervisningen flytta ut ur lokalerna.

Förra veckan rapporterade P4 Stockholm att Råbergsskolan i Rosersberg måste evakueras på grund av dålig inomhusmiljö.

En inspektion som gjordes nyligen visade att det finns kemikalier i ett lim i skolans heltäckningsmattor. Det kan vara orsaken till att både personal och elever har mått dåligt i lokalerna.

Nu har Sigtuna kommun beslutat att efter årsskiftet tillfälligt flytta Råbergsskolans 260 elever till Kulturskolans lokaler i Märsta. 

Beskedet har väckt kritik. Anne Margrethe Larsen i föräldraföreningen på Kulturskolan menar att kultureleverna nedprioriteras.

– Vi har väntat på lokaler i många år och direkt drar dem i oss, och man har inte heller kunnat starta alla kurser som man skulle, säger hon.

– Det känns som att det alltid är kulturen som får ge vika.

Ovissheten har spridit sig bland danseleverna och deras föräldrar. Under måndagskvällen skickades information ut till danseleverna att delar av dansundervisningen flyttas till Valsta sporthall.

Johan Adler är grundskolechef i Sigtuna kommun. Han menar att man utrett ett stort antal alternativ men att detta var den bästa lösningen.

Det finns inga andra alternativ?
– Inte som vi kunde finna under den här tiden, säger han till P4 Stockholms reporter på plats vid P4:s Radiotruck ute i Valsta.

Hur lång tid bedömer ni att Råbergsskolans elever ska vara i Kulturskolans lokaler?

– Vi har fått svaret max fyra månader.

Hur kommer Kulturskolans verksamhet att påverkas?

– Jag vill vara tydlig med att det inte är vår avsikt att Kulturskolans verksamhet ska flytta ut eller påverkas i hög grad. Vi vill att de här två verksamheterna ska löpa parallellt med varandra, säger Johan Adler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".