sdltaf23601 lagbok
Enligt målsägande var mannen vaken under övergreppet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förde bort 6-åring - nu döms föräldrarna

Föräldrarna till den 6-åriga flicka som fördes bort i Uppsala i höstas döms för egenmäktighet med barn.

Flickan var omhändertagen och placerad i ett familjehem i Uppsala kommun. Socialtjänsten ansåg att föräldrarnas brast i sin omsorg och att det fanns risk att flickans hälsa och utveckling skulle skadas.

Den 14 september i år skulle föräldrarna få träffa sin dotter under ett övervakat besök i en lägenhet i Uppsala. Under mötet upptäckte tjänstemännen från socialtjänsten plötsligt att flickan var borta.
Enligt det som tingsrätten nu kommit fram till planerades bortförandet av föräldrarna, men genomfördes av en tredje person, en 20-årig man som setts springa till en bil utanför lägenheten med en flicka i famnen.

Några dagar senare hittades flickan välbehållen på en adress i södra Sverige tillsammans med 20-åringen som liksom föräldrarna greps och anhölls.  

Båda föräldrarna döms nu av Uppsala tingsrätt för egenmäktighet med barn till villkorlig dom och dagsböter. Också 20-åringen döms för samma brott till skyddstillsyn.

Tingsrätten anser att brottet inte ska betraktas som grovt eftersom flickan varit bortförd under relativt kort tid och att hon inte tycks ha påverkats i någon högre utsträckning.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".