Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.
Olga Persson, generalsekreterare för Unizon. Foto: Unizon

Högt tryck på kvinnojourer efter storhelgerna

"Våldsutsatta kvinnor blir ännu ensammare under storhelgerna"
1:24 min

För de som utsätts för våld i hemmet är ledigheten ofta en extra svår tid, men många håller ihop och söker hjälp först när helgerna är över. Det berättar Olga Persson som är generalsekreterare för Unizon, riksorganisation för kvinnojourer.

I Uppland har 4 av 5 av Unizons kvinnojourer öppet som vanligt under julhelgerna.

– Storhelgerna är ofta ensamma för många och många våldsutsatta kvinnor blir ännu ensammare under storhelgerna eftersom andra instanser, som man annars kanske har en kontinuerlig kontakt med, stänger, säger Olga Persson

Även Kvinnofridslinjen som är nationell stödtelefon för utsatta kvinnor har hållt öppet som vanligt under julhelgerna för att utsatta ska ha någonstans att vända sig. Åsa Witkowski är verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

– Det kan vara allt från att man berättar om en känsla man har. Psykiskt våld kan vara svårt att beskriva, men att man ständigt känner sig nedvärderad och då blir väldigt osäker och rädd inte minst. Till ett väldigt grovt fysiskt våld eller sexuellt utnyttjande. Så det är hela skalan och ofta en blandning av både det fysiska, psykiska och sexuella våldet som kvinnorna beskriver. Och oron för barnen också, säger Åsa Witkowski.

Kvinnofridslinjen tar emot mellan åttio och hundra samtal om dagen. Men för att våld i hemmet ska upphöra behöver vi fokusera mer på den som utövar våldet säger Olga Persson från Unizon

– Våldet kommer inte upphöra om inte förövaren slutar slå. Så allt det vi gör för kvinnorna och barnen med att stötta och skydda dom måste ju också följas av insatser som riktas mot förövaren helt enkelt, säger Olga Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".