Nya svenska sedlar
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idrottskassör åtalas för förskingring av miljonbelopp

Slussade pengar via klubbens konto
1:34 min

Kassören i en elitidrottsklubb i Uppsala åtalas för att ha förskingrat miljontals kronor från det företag där hon arbetat bredvid sitt engagemang i klubben.

Kvinnan har bland annat använt klubben för att slussa pengar mellan företagets och sitt eget konto berättar åklagaren Liselott Tegler.

– Det är ju alltid allvarligt när man i en ideell förening hoppas och tror att man ska kunna lita på sina medlemmar.

Kvinnan har jobbat flera år som redovisningsekonom för ett större företag i Uppsala. I samband med att hon i våras sade upp sig upptäcktes att bokföringen inte stämde. En kollega lade märke till ett plusgirokonto som gång på gång återkom i listan över utbetalningar.
Kontot visade sig tillhöra en idrottsklubb där kvinnan hade uppdrag som kassör.

– I en del av förfarandet har hon använt sig av sin behörighet på klubbens bank att företa rättsliga handlingar på det kontot. Och därför har hon kunnat föra vidare pengar från klubben till sig själv, säger åklagaren Liselott Tegler.

Kvinnan erkänner i förhör att hon förskingrat pengarna. Vid ett stort antal tillfällen har hon lyckats manipulera betalningar till leverantörer så att de istället gått till hennes eget konto. Hon har också täckt upp uttag från idrottsklubbens konto genom att föra över pengar från företaget till klubben.

Sammanlagt handlar det om 4,5 miljoner kronor som gått till att finansiera ett galopperande alkohol- och spelmissbruk.

I slutänden har klubben inte gått back, men eftersom pengar en tid saknats också på klubbens konto ska brottet betraktas som fullbordat även i den delen, säger Liselott Tegler.
Hon åtalas alltså för grov förskingring både av företagets och klubbens pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".