Låga bord på förskola Foto Martin Hult
Så här låga bord är inte bra för förskolepersonalens arbetsmiljö enligt Lärarförbundet. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Lärarförbundet kritiserar låga möbler

Lärarförbundet: De måste ha ändamånsenliga möbler när de arbetar
1:53 min

Lärarförbundet är kritiska till att det har blivit vanligare med låga möbler i barnhöjd på förskolor i Uppsala kommun.

Som vi berättade i går är personal och föräldrar på Boländernas förskola i Uppsala kritiska. De menar att personalen blev överkörd av en ny områdesledningen som tog över i augusti.

Det är något som Göran Blomberg som är vice ordförande för Lärarförbundet i Uppsala kommun säger så här om:

– Här har man aktivt gått in och velat göra en omfattande förändring ganska omgående.

Men hur mycket ska personal på en förskola få säga till om?

– Det är ett gemensamt intresse att föra en dialog inför förändringar så man har medarbetarna med sig i processen. Annars blir det väldigt tungjobbat, säger Göran Blomberg på Lärarförbundet.

Personal på Boländernas förskola har skrivit brev till chefen för de kommunala skolorna om att deras erfarenheter anses oväsentliga av en ny områdesledning som inför förändringar utan att lyssna till personalen.

Förändringarna handlar bland annat om en sandlåda som nu finns inomhus. Och att barnen ska få sova utomhus i sovsäck på sovloft.

Kritik finns också mot låga bord i barnhöjd, med en sitthöjd på ett par decimeter.

– Jag tänker på hur pedagogernas ryggar, de ska hålla. Nu får de inte ens sitta i en någorlunda bekväm ställning. Det kan man bara prova att sätta sig på 20 centimeterns höjd och försöka äta, säger föräldern Sara Nilsson.

Det har på senare år blivit allt vanligare med låga bord i barnhöjd på förskolor i Uppsala kommun, enligt Göran Blomberg på Lärarförbundet. Personal kan sitta också vid vuxenbord, eller sitta vid barnens låga bord på höj- och sänkbara pallar.

Det här har Lärarförbundet tagit upp som en arbetsmiljöfråga.

– Därför att vi har problem med förslitningsskador och värk bland våra medlemmar. Då menar vi att de måste ha ändamånsenliga möbler när de arbetar. Man ska hålla hela yrkeslivet, säger Göran Blomberg på Lärarförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".