Surfplattor. Foto: Nora Lorek / TT
1 av 2
Surfplattor. Foto: Nora Lorek / TT
Digitala Politiker utan papper Eva Emanuelsson, Anna Andersson och Helena Proos Foto Thomas Artäng Sveriges Radio
2 av 2
Digitala Politiker utan papper Eva Emanuelsson, Anna Andersson och Helena Proos. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Surfplattor delas ut till politiker

"Handlar dels om tillgängligheten"
1:58 min

För två år sedan startade Enköpings kommun projektet Digitala Politiker som nu resulterat i att varje kommunpolitiker har varsin surfplatta med två appar.

En för alla möteshandlingar och en för talarlistor och voteringar vid sammanträden. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Helena Proos berättar om fördelarna med systemet.

– Det handlar dels om tillgängligheten. Oavsett var man bor i vår kommun ska man kunna ha tillgång till handlingarna samtidigt. Det handlar också om att vara säker på att alltid ha de senaste handlingarna, säger hon.

Enligt projektledaren Anna Andersson kommer kommunen spara in runt två miljoner kronor i porto- och utskriftskostnader varje år.

– Och så är ju miljöaspekten viktig. Till varje sammanträde kunde en politiker släpa med sig en halv decimeter tjock bunt med papper, säger Anna Andersson.

Den andra appen är för talarlistor där man istället för att räcka upp handen och begära nu trycker på en knapp och hamnar automatiskt i rätt talarordning.

Också omröstningarna genomförs med hjälp av en knapptryckning på appen vilket sparar enormt mycket tid då man slipper ropa upp namn för namn och höra höra hur vederbörande röstat.

Skulle någon tappa bort sin surfplatta med viktiga dokument i ringer man kommunens IT- avdelning som genast låser den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".