Pistol. Foto: Kina Pohjanen/P4 Uppland
1 av 2
Liten pistol (arkivbild) Foto: Foto: Kina Pohjanen/P4 Uppland
Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen
2 av 2
Jale Poljarevius leder den särskilda gänginsatsen Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Polisen välkomnar förslag om strängare vapenstraff

"Kommer bli högre motivation i jakten på vapen"
1:37 min

Regeringens förslag på strängare straff för grovt vapenbrott välkomnas av polisen i Uppsala.

Jale Poljarevius är lokalpolisområdeschef, och leder också Uppsalapolisens särskilda gänginsats:

– Det här är ett mycket intressant förslag som kommer omfatta vårt arbete. Det kommer bli betydligt högre motivation när det gäller själva jakten på vapen för de enskilda polismännen som jobbar med frågan. Det är det första jag ser, säger lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius.

I veckan kom regeringen en rad förslag på nya åtgärder för att motverka den organiserade brottsligheten. Bland annat handlar det om höjt minimistraff för grovt vapenbrott, från ett års fängelse till två.
Det här innebär att det kommer kunna bli lättare att häkta den som grips med vapen.

– Plötsligt kommer inte de här individerna inte att kunna komma ut direkt efter ett gripande, som det ser ut i dagsläget.

Hur ser vapensituationen ut här i Uppsala?

– På femton veckor har vi tagit tio skarpa vapen. Sen om det är en normalbild för vapen, det är omöjligt att säga men det är så det ser ut rent krasst. Och vi har haft ett flertal skjutningar. Och sen ser vi hur det ser ut i storstadsregionerna med x antal skjutningar och till och med tyvärr dödsskjutningar. Och jag tror att det här kommer förebygga bort den typen av brott, säger Jale Poljarevius.

Om förslaget går igenom kan det bli verklighet under nästa år. Och regeringen föreslår också skärpta straff för en rad andra allvarliga brott.
Jale Poljarevius säger att det här inte kommer innebära någon konkret förändring i polisens arbete:

– Vi kommer att jobba på samma sätt som vi gör idag, det är inte så att vi jagar mindre vapen för att de här människorna kommer ut. Men det är inte särskilt roligt för den enskilde polismannen att höra att ni gör ingenting, ni griper och så kommer de bara ut. För det är inte vi poliser som har påverkan kring detta, och nu har någon bestämt att nu ska vi äntligen göra något åt detta, och det har vi väntat på ganska länge, säger Jale Poljarevius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".