Rekordmånga för tidigt födda nekas plats på Akademiska

Platsbristen på neonatalavdelningen på Akademiska är svårare än på flera år. Många mammor och för tidigt födda barn får hänvisas till andra sjukhus.

I år har fler än 50 mammor och för tidigt födda barn skickats till andra sjukhus. Det är fler än under något av de tre senaste åren. Under 2013 fick omkring 30 patienter nej och transport till annat sjukhus. Hittills i år är motsvarande siffra drygt 50.

– Vi har en alltmer ansträngd situation, säger avdelningschef Eric Norman.

Skälet är bland annat brist på personal på avdelningen.   

– Den här veckan har fyra vårdplatser stängt. Vi ringer andra universitetssjukhus i Sverige, men där är det ofta också fullbelagt, så patienter skickas till sjukhus utomlands, berättar specialistsköterskan Veronika Starke.

P4 Uppland har tidigare berättat om den pressade arbetssituationen och bristen på sjuksköterskor på neonatalavdelningen. På grund av underbemanning kan en sköterska ibland ensam ansvara för fyra nyfödda barn.

– Det är fler och fler av oss som funderar på att sluta, säger Veronika Starke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista