Järnvägsspår vid station.
Foto: Andreas Hedfors

Nästa år blir ett intensivt år för Trafikverket

Trafikverket: Vi måste underhålla järnvägen
1:22 min

Trafikverket har planerat flera arbeten med tågspåren under nästa år. Som följd blir det avbrott i trafiken under vissa perioder.

Pendlaren Alex Fridunger ser både för och nackdelar med de planerade avbrotten.

– Det klart det stör på olika sätt, speciellt om man har tider att passa. Men för min del som tycker att det här med tågtrafiken är väldigt viktig och gärna ser en utbyggnad och en förbättring av den så är jag beredd att ta vissa förseningar ibland om det de sker till förmån för en utökad och förbättrad tågtrafik, säger Alex Fridunger. 

Lina Widegren som också pendlar håller med, men det hänger på att ersättningarna fungerar. Hon har själv vid ett tillfälle inte fått plats på bussen som skulle ersätta tåget.

– Det var inte så kul för det var kallt och minus grader. Det ska ju ändå fungera för det är ju inte gratis att åka utan ganska dyrt, säger Lina Widegren.

I Uppland jobbar de för att få dubbelspår. Det handlar om biten av Ostkustbanan i Gamla Uppsala som vid olika tillfällen kommer ha kortare avbrott i trafiken under året. 

På Trafikverket hoppas de att resenärer har förståelse för avbrotten då det enligt dem är nödvändiga.

– Vi måste underhålla järnvägen och vi måste öka kapaciteten så att vi i framtiden har en robustare järnväg där vi kan köra mer trafik med bättre punktlighet, säger Thomas Pihl som är kommunikatör på Trafikverket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".