Dålig tillsyn av HVB-hem

Behandlingshem för barn och ungdomar med sociala problem - så kallade HVB hem - kontrolleras alltför sällan av länsstyrelserna. Och bland de som är sämst finns länsstyrelsen i Uppsala län.
Det konstaterar riksrevisionsverket (RRV) i en ny rapport. - Det är en känslig verksamhet och de som vårdas är tämligen utsatta, så vi anser att tillsynsmyndigheterna måste besöka hemmen ofta, säger Gunnar Gustafsson, avdelningsdirektör på RRV. Det är länsstyrelsens ansvar att kontrollera dom 32 HVB hem som finns i Uppsala län. RRVs rapport visar att HVB hemmen i länet endast besöktes vart femte år. Bara tre län hade sämre besöksstatistik och bäst var Blekinge där varje HVB hem besöktes en gång om året. Kontrollen över behandlingshemmen sker sker visserligen också genom annan kontakt men Birgitta Forsberg, socialdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län medger att besöken på HVB hemmen sker alltför sällan. - Vi har vetat om att vi haft en låg tillsynsfrekvens men det är en fråga om resurser och prioriteringar, men vi får väl skämmas för att det ser ut som det gör, säger hon. RRV vill nu lagstadga om att HVB hemmen ska besökas minst en gång om året. Dessutom menar RRV att kommunerna bör ta ett större ansvar för tillsynen, och det är något som välkomnas av Birgitta Forsberg. - Vår förhoppning är att tillsynen kan öka. Jag hoppas också att vi kan bli mer vägledande för kommunerna i tillsynsarbetet och ha den rollen istället för att ha det direkta tillsynsansvaret, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".