sdltb7432ed sirius 1968
IK Sirius Peter "Peppe" Ahlund jublar i Landskronamålet efter att lagkamraten Ulf Wahlqvist (ej i bild) har gjort segermålet 1-0 mot Landskrona BOIS i första matchen i kvalserien till högsta divisionen, division 1, på Studenternas IP i Uppsala 13:e oktober 1968. Sirius blev tvåa i kvalserien och gick därmed upp till svenska högsta serien division 1. Foto: Svenskt Fotoreportage/TT

Dokument: Sirius väg till allsvenskan del 1

"Sirius klarade sig kvar i sista matchen hemma"
6:45 min

Efter 42 år är IK Sirius tillbaka i allsvenskan. Tillsammans med flera Siriusprofiler djupdyker vi ner i historien om föreningen som vägrade ge upp sin dröm.

Läs mer: Del 2

När domare Magnus Lindgren flöjtade slutsignalen på Örjans Vall i Halmstad den där grå måndagskvällen i slutet av oktober, markerade det slutet på en ökenvandring längre än Moses egen.

Att Sirius bjuder sina supportrar på en sådan framgång är långt ifrån vardag. Faktum är att det bara är drygt tio år sedan som laget med en flämtning lyckades undvika spel i division 3.

Samma visa var det inför klubbens allra första säsong i allsvenskan 1969. Även den hade föregåtts av några riktigt tunga år.

– Sirius var på väg ur gamla division 3 och klarade sig kvar i sista matchen hemma, berättar Perra Hansson med oräkneliga säsonger som spelare och ledare i Sirius. Han fortsätter:

– Jag minns Ove Bergström som visste att jag och Peppe Ahlund spelade i pojklaget. Han tog oss runt axlarna och sa: "grabbar det här ska ni aldrig mer behöva uppleva".

Det blev alltså allsvenskan 1969 och även 1973 och 1974. Men sedan tog det roliga slut.

– Jag tror att det var så att vi hade pengar där när Ove Bergström var med. Då var vi uppe i elit. Sedan när pengarna försvann fick vi ingen kontinuitet eller någon kultur helt enkelt, säger Lasse Svensson, ordförande i Sirius IK och av många ansedd som Mr. Sirius.

I stället ramlade man konstigt nog ner i division 4.

Efter en mörk andra halva av 70-talet med flera misslyckade satsningar togs det krafttag inför det glada 80-talet. Men i stället blev det ännu värre. Perra Hansson minns tillbaka:

– Ett specifikt år var när det nya division 1 kom, innan superettans tid, då hade Sirius höga ambitioner om att vända upp. I stället ramlade man konstigt nog ner i division 4. Jag trädde själv till som tränare för laget då och då är vi på 1987 någonstans.

Ett 90-tal passerade sedan utan större framgångar och föreningen Sirius plågades allt mer av dålig ekonomi. Något som kulminerade i början på det nya milleniet.

– Vi hade nio miljoner i skulder och låg i division 2 i både bandy och fotboll. Först tar det lång tid att reparera en sådan grej, och så försöka ta sig upp i seriesystemet också, säger Lasse Svensson som kom in som ordförande i den vevan.

Föreningen bedrev ett tvåfrontskrig mot å ena sidan de röda siffrorna, å andra sidan på fotbollsplanen för att kunna lyfta i seriesystemet.

Vi hade nio miljoner i skulder och låg i division 2 i både bandy och fotboll.

Hösten 2006 såddes ändå ett frö till det vi nu ser i dag. Kvalsegern på ett dimmigt Vilundavallen i Väsby förde upp laget i superettan.

Nya bakslag skulle dock komma och 2009 föll man ur superettan. Inte långt därefter skedde dock en del, som många Siriuskännare vill hävda, avgörande händelser.

– Det är klart. Vi ska inte underskatta Bengt Ågerup pengar. De har säkert bidragit till en lugnare stabilitet i ekonomin, säger Perra Hansson.

2010 knöts Q-Meds grundare och entreprenören Bengt Ågerup till Sirius.

– Det här med Bengt var ju så att han drev sitt bolag i aktiebolagsform och börsbolag och då kunde han inte gå in i Sirius på det sättet som han gjorde när han sålde Q-Med. När han verkligen ville satsa så var vi några i klubben som satt och förde diskussioner hur vi skulle göra om han nu skulle satsa, säger Lasse Svensson.

Hade det blivit inträde till allsvenskan utan Bengt?

– Absolut inte.

Parallellt drogs en ungdomsakademi igång och ett par år senare kontrakterades tränarna Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf.

– Det har väl varit just det där att skapa det definitiva greppet om superettan. Det har väl kommit nu i samband med att Kim och "Tolle" har tagit över. Där ser man ju också vikten av kontinuitet. De har jobbet ett antal år och kunnat ta det här vidare, säger Perra Hansson och fortsätter:

– Jag tycker att det visar på att man måste ha en kontinuitet i sin verksamhet. Det tycker jag att Sirius har haft de sista åren och det är säkert den absolut största anledningen till framgången.

I nästa del om Sirius Fotboll hör du om succésäsongen som bar hela vägen till allsvenskan. Du hittar den här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".