Britta Johansson Norgren under Vasaloppet 2016.
Britta Johansson Norgren under Vasaloppet 2016. Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppet tar bort egna spår för damernas spurt

Johansson Norgren: Förra året fungerade det inte
1:32 min

Vasaloppet tar bort det egna upploppet för dameliten som testades förra år. Då var manliga åkare i vägen för Britta Johansson Norgren från Bälinge i upploppet.

I stället för egna spår för dameliten så införs mer kontroll så att regeln att man inte får hindra andra åkare följs. Speciellt i upploppet ska Vasaloppet sätta in personal som kontrollerar detta. Den som bryter mot regeln kan bli diskvalificerad.

Förra Vasaloppet försvann chansen att spurta för vinst när manliga åkare var i vägen för Britta Johansson Norgren. Trots att det inte fungerade då så ser Britta Johansson Norgren gärna att damspurt i egna spår kommer tillbaka.

– Det är roligare att se en spurt med bara damerna utan andra åkare med. Men förra året fungerade det inte. Man får ta och fundera mera. Och göra förändringen när man är säker på att det kommer fungera bra, säger Britta Johansson Norgren.

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund hoppas att åkare kring de ledande damerna kommer ta bättre hänsyn än förra gången. Eftersom de har TV-skotrar vid sig tror han att åkarna omkring ska kunna se dem och inte vara i vägen.

– På den sista biten av Vasaloppet kommer vi vara extra uppmärksamma och säkerställa att alla följer reglerna att man inte får hindra varandra i loppet. Jag vet att killarna som fajtas bland de bästa tjejerna är goda sportsmän, säger Tommy Höglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".