Erik Pelling (S) och flyktingsamordnaren Anders Fridborg vid Uppsala kommun.
Erik Pelling (S) och flyktingsamordnaren Anders Fridborg vid Uppsala kommun. Foto: Viktor Einarsson / Sveriges Radio

Uppsala ordnade boende till över 600 nyinvandrade

Flyktingsamordnaren: Det gick över förväntan
1:33 min

I år har Uppsala kommun ordnat boende till drygt 600 invandrare som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige, något som kommunen måste göra enligt en ny lag.

Flyktingsamordnaren på Uppsala kommun Anders Fridborg säger så här om hur det har gått:

– Jag tycker det har gått över förväntan med mottagandet. Vi har lyckats med att ordna boende, utbildning och gode män till de som behöver det.

Vad hade kunnat gjorts bättre?

– Bostäder har varit det svåraste att lösa. Det har också varit svårt att få grepp om. Det har varit svårt med information från myndigheterna om anvisningstakt och vilka grupper som kommer. Det hade kunnat gjorts bättre, säger Anders Fridborg.

Kommunalrådet Erik Pelling som har ansvar för flyktingmottagandet i Uppsala kommun är nöjd med att kommunen år 2016 har ordnat boende till 616 invandrare som fått uppehållstillstånd, som en ny lag har krävt.

– Vi hör till en av de fyra storstäder som har klarat den väldigt stora utmaningen.

Vad kan ni dra för lärdomar?

– Att det går om man vill. Att också stora utmaningar går att hantera. Att Uppsala är en välmående kommun som klarar en del påfrestningar, att vi kan göra nåt bra av det. Vi ska komma ihåg att det här är människor som i grund och botten är här för att bidra, att jobba och betala skatt. Vi måste hjälpa dem att kunna göra det, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".