Vägtrafik på E4 mellan Uppsala och Mehedeby.
Vägtrafik på E4 mellan Uppsala och Mehedeby. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varning för halka till nyårstrafiken

"En väldigt bra vägsträcka kan plötsligt bli glashal"
1:38 min

Jultrafiken har varit ovanligt lugn i år, men de kommande dagarna nu inför nyår kan det komma att bli ett sämre läge med halka på vägarna.

Det mildare vädret kring nollan ställer till det säger Elisabeth Edberg på P4 Upplands trafikredaktion.

– Ja, verkligen, därför att det är förrädisk halka. Det är vägytor kring noll i temperatur, och så kommer det väta på det. Det som ser ut som en väldigt bra vägsträcka kan plötsligt bli glashal, säger Elisabeth Edberg.

Julhelgen blev väldigt intensiv ur ett trafikperspektiv. Eftersom helgen i år inföll som den gjorde så var trafiken som mest intensiv på torsdagen och fredagen, för att sen lugna ner sig redan på fredagskvällen. Men trots den intensiva trafiken då så blev julhelgen i sin helhet rätt så lugn utan några större olyckor.

Även nyårshelgen ligger ju på en helg, så även inför de kommande dagarna så väntas trafiken bli rätt så intensiv. Nu är dessutom alltså väderläget inte det bästa ur trafiksynpunkt. Dessutom finns det några särskilda vägar som man kanske ska undvika om man som bilist vill slippa köer.

– E4:an är ju en stor led för alla som sen ska norrut mot fjällen, eller söderut till Stockholm. Ska man åka den får man räkna med en lite längre resa. Sen är också 55:an från Uppsala mot Enköping som tung trafik gärna använder. Håller halkan i sig kan tung trafik få det lite besvärligt i backar, och då får man räkna med stopp ibland, säger Elisabeth Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".