Äldre man snyter sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akademiska skjuter upp operationer på grund av epidemiläge

Infektionsklinikchef: Inte mycket extra personal att ta in
1:23 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har nu så många influensapatienter att man skjuter upp operationer. Sjukhuset har gått in i så kallat epidemiläge.

– Vi har sett en kraftig ökning av influensasjuka patienter som söker oss, säger Fredrik Sund som är verksamhetschef på infektionskliniken.

Sedan i början av veckan har ett tiotal konstaterat influensasjuka patienter lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Därför gick sjukhuset i onsdags in i ett så kallat epidemiläge. Det betyder att man har högre beredskap för att skjuta på planerade operationer. 

Alla operationer som inte är absolut nödvändiga är uppskjutna till imorgon. Men det kan bli längre än så, säger Fredrik Sund.  

– Vi får kanske tyvärr skjuta på en del operationer till kommande veckor också när det kommer tillbaks mer personal. Det är en tråkig period nu mellan två helger, det finns inte mycket extra personal att få in.

Men beror det här på många sjuka patienter eller kan det också vara dåligt planerat?

– Nej, vi har planerat lite mer än tidigare år för det här. Det som är olyckligt är att det kom så pass tidigt, säger Fredrik Sund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".