Föräldrar rasar efter rektorsannons
Malin Berg som har barn på Gräsö skola är besviken på kommunens rektorsannons. Foto: Foto: Privat

Rektor sökes med mod att avveckla

"Ganska stort signalvärde om vad kommunen har för tankar"
1:47 min

När Östhammar söker ny rektor till skolorna i Öregrund och på Gräsö efterfrågas det i jobbannonsen mod att avveckla. Mycket dåligt formulerat tycker en förälder.

– Jag tycker det är riktigt dåligt. Det hade varit modigare att efterfråga en person med driv och engagemang att utveckla skolorna. Det tycker jag inte att den här annonsen leder till, säger Malin Berg som har barn på Gräsö skola, ett barn i andra klass och ett barn som ska börja förskoleklass nästa läsår.

För två år sedan fördes det diskussioner i kommunen om att lägga ner Gräsö skola. Men skolan blev kvar.

Nu söker Östhammars kommun en ny rektor till Öregrunds och Gräsö skolor. Under rubriken "kvalifikationer" står det att rektorn som söks ska ha mod att utveckla, förändra och avveckla.

– Jag är besviken på att man formulerar en annons på det sättet. Det ger ett ganska stort signalvärde om vad kommunen har för tankar, säger Malin Berg.

Jag kan absolut förstå det eftersom de inte vet orsaken till att jag använde ordet.

Roger Lamell (S) som är ordföranden i barn- och utbildningsnämnden säger att det inte finns några planer alls att lägga ner Öregrunds eller Gräsö skola.

Lisbeth Bodén som är barn- och utbildningschef i Östhammars kommun är ansvarig för rektorsannonsen och säger så här om varför ändå en ny rektor söks med mod att avveckla:

– Jag tycker att det krävs ett större mod att avveckla än att utveckla. Då menar jag inte att avveckla skolan, för det är ett politiskt beslut. Mera att avveckla den kultur och pedagogik vi har, för att få in förändringar.

Är det en dålig pedagogik på de här skolorna?

– Nej, inte alls. Men vi behöver förändra vår pedagogik nationellt, också i Östhammar naturligtvis.

En förälder tycker det var ett dåligt ordval som ger fel signaler - vad tänker du om det?

– Jag kan absolut förstå det eftersom de inte vet orsaken till att jag använde ordet. Så det var väldigt olyckligt, säger Lisbeth Bodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".