skog
Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT

Flera tonåringar döms för gruppvåldtäkt

Offret hotades med kniv
2:05 min

De fem tonåringarna döms till sluten ungdomsvård efter gruppvåldtäkten av en minderårig pojke i ett skogsparti i Uppsala tidigare i höstas.

Samtliga döms för grov våldtäkt, men rätten konstaterar att det inte går att bevisa att gärningsmännen kände till att offret var under 15 år. De döms därför inte till grov våldtäkt av barn, som åklagaren hade yrkat på. 

Den 17-åring som filmat övergreppen döms också för barnpornografibrott men frikänns från brottet övergrepp i rättssak. Enligt åtalet hotade 17-åringen med att lägga ut filmen på nätet om pojken berättade om händelsen. Men detta har inte gått att bevisa, konstaterar rätten. 

Det var natten mellan den 24 och 25 oktober i år som våldtäkten ägde rum. Pojken misshandlades och släpades iväg till en skogsdunge i Gottsunda i Uppsala. Pojken berättade senare hur han under knivhot tvingats till samlag med var och en av de fem tonåringarna i över en timme.

Filmen som hittades i 17-åringens mobiltelefon har varit ett av åklagarens tyngsta bevis. En av tonåringarna nekar helt och hållet till gärningen, en annan hävdar att han var för berusad för att minnas något av händelsen. Men tre av tonåringarna har under rättegången erkänt att de våldtagit pojken. 

Stefan Wallin är advokat för en av dem.

-Min klient valde under huvudförhandlingen att erkänna handlingen fullt ut och berättade hur det hela gått till.  

Har han gett någon förklaring till varför han gjort det?

-Det är rätt komplicerat. Jag kan väl inte helt säga att jag förstår motivet. Jag kan väl sammanfatta det med att det har funnits en historik och en konflikt och det är orsaken. 

Påföljden blir i samtliga fall sluten ungdomsvård. Rätten konstaterar att handlingarna varit grova och hänsynslösa och straffvärdet bedöms vara sex års fängelse om gärningsmännen varit över 18 år.

Åklagaren hade yrkat på utvisning, men på grund av deras ringa ålder och säkerhetssituationen i Afghanistan där pojkarna har sitt ursprung, har rätten kommit fram till att de får stanna i Sverige. Både offret och gärningsmännen är ensamkommande flyktingbarn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".