Vi bor på landet Norrskedika
Staffan Eriksson bor i Norrskedika Foto: Petra Blomqvist/Sveriges Radio
Vi bor på landet

"Inte ens en by på 350 människor står still"

Staffan Eriksson: Det finns galet mycket fördomar om stockholmare
4:19 min

Norrskedika i Östhammar, har gått från att ha haft ett centrum, till att ha nästan ingenting. Men nu lever orten upp igen. Staffan Eriksson flyttade hit från Stockholm och fastnade.

 - Det var fastigheten jag fastnade för. Men det är för människorna jag stannar, säger Staffan Eriksson när han visar runt i Norrskedika. 

Norrskedika är en ort 6 kilometer nordväst om Östhammar som år 2010 hade 214 invånare. Sedan dess har invånarantalet sjunkit under 199 personer och därmed kan inte längre orten räknas som tätort. Förr fanns här klädhandel, mataffär, butiker och mellan 1963-1989 till och med en pepparkaksfabrik. Men när Staffan Eriksson flyttade hit för 16 år sedan var det inte mycket kvar. 

- Nu flyttar det hit människor hela tiden. Inte ens en by på 350 människor är stillastående. 

Omkring var femte person i Uppsala län bor på en ort med färre än 500 personer, men ofta fokuserar vi på vad som händer i stan.

I en ny serie så möter vi några upplänningar som valt att bo på landet, för att höra hur det är och vilka utmaningar som de möter i vardagen.

Här kan du höra om livet i Norrskedika och vad som gör orten unik i dag. Och vilka utmaningar det finns med att komma till en ort på landet - från storstan.

 

Bor du på landet? Då vill vi gärna träffa dig. Hör av dig! p4uppland@sverigesradio.se

Mer om Vi bor på landet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".