Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Landstingets namnbyte kan bli dyrare än väntat

Regiondirektör: Det kommer bli lättare att hålla reda på organisationerna
2:10 min

Idag går Uppsala landsting i graven, och återuppstår som region. Namnbytet kostar nästan fyra miljoner. Men slopandet av planerna på storregioner gör att notan kan bli högre.

– Där har jag inte bytt. Där står det landstingets ledningskontor, det var ju inte bra.

Presschef Jessica Elgenstierna och hennes kollegor lusläser dokument i jakt på ordet landsting som ska bytas ut mot ordet region. Man räknar med att ordet landsting finns på 23 000 handlingar bara på intranätet.

– De säger att det ska bli böter här på kontoret. 20 kronor för den som missar efter första januari.

Hur mycket kommer du få böta?

– Mycket, mycket. Tyvärr.

Och det är nog fler än landstingets egna tjänstemän som kommer snubbla på orden när ett mer än 150 år gammalt varumärke idag försvinner. Många välkända begrepp byts ut. Landstingsfullmäktige blir regionfullmäktige, landstingsråd blir regionråd, och så vidare.

Förvirrande nog kommer det fortsätta heta landsting när vi går och röstar. För att ändra på namnet på de blå landstingsvalsedlarna skulle det krävas en ändring av kommunallagen.

Bakgrunden till namnbytet är att länets regionförbund, som ansvarar för regionala utvecklingsfrågor, slås ihop med landstinget. I regionförbundet sitter också de åtta kommunerna i länet, och det är viktigt att en ny organisation får ett nytt namn, säger regiondirektören Staffan Isling.

– Man vill markera att det är ett nytt uppdrag. Det är två organisationer som slås ihop till en. Det är inte en organisation som tar över den andra. Det var viktigt för landstingspolitikerna att kommunernas roll markeras.

Men vad tjänar medborgarna på att landstinget byter namn?

– Tidigare har det funnits tre organisationer att hålla reda på, landsting, regionförbund och länsstyrelse nu blir det bara två. I min värld är det lättare för medborgarna att hålla reda på att det finns två organisationer.

Namnbytet beräknas kosta 3,7 miljoner. Pengar som framförallt går till att göra om IT-systemet, byta ut skyltar och måla om bilar. När politikerna tog beslutet om kostnaden i somras valde man en ganska försiktig modell. Eftersom man räknade med att Region Uppsala inom några år ändå skulle gå upp i ett Region Svealand.

Men efter det kom ju beskedet att bildandet av storregioner i Sverige inte blir av, därför kan notan komma att bli högre, säger Staffan Isling.

– När vi beskrev kostnaden för landstingsstyrelsen var ju tanken att vi skulle bilda en storregion tillsammans med fem andra landsting. Nu har jag sagt till landstingsstyrelsen att jag återkommer till dem, om vi ska göra en mera massiv informationskampanj gentemot medborgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".