Matleverans till äldre kvinna uteblev

En äldre kvinna i Uppsala har varit utan matleveranser från kommunen sen hon flyttat till ett av kommunens vårdboenden för några veckor sen. De matlådor som hon sen länge är beviljad från kommunen upphörde då plötsligt, trots att mat inte ingick på det nya boendet

Det var när kvinnan flyttade från Gamla Uppsala till ett kommunalt boende i Librobäck som de matlådor som hon fått tidigare uteblev. Kvinnans gode man Torborg Bergkvist är mycket missnöjd över kommunens handläggning. Eftersom det inte finns matservering på den del av boendet som kvinnan flyttat till så fick hennes Torborg Bergkvist snabbt se till att köpa in något att äta.

Beskedet som Torborg Bergkvist fick från det nya boendet när det uppdagades att kvinnan inte fick några matleveranser var att det behövdes ett nytt beslut från en biståndshandläggare för att få matlådor. Men när hon sedan ringde runt till olika biståndshandläggare på kommunen var dom lika undrade som henne till varför inte matleveranserna fungerade. 

För det ska gå per automatik. Det säger Karina Kumlin på Äldrekontoret på Uppsala kommun. Beslut om hemtjänst och matlådor ska följa med när man flyttar. Hon menar att det istället handlar om en informationsmiss mellan Individ och familjeenhenen och Äldrekontoret.

Kvinnan har stöd från båda kontoren och någonstans på vägen har kvinnas mat glömts bort när det togs beslut om flytt. Det här är första gången Karina Kumlin hör talas om att en sån här situation uppstått och hon säger att hon ska se till att det inte händer igen.