Ingen vill ta ansvar för rekordhög akademikerarbetslöshet

Arbetslösheten bland akademiker är rekordhög och bara var tredje jobbar med uppgifter de utbildats för, visar beräkningar. Men ingen tycks nu riktigt vilja ta på sig ansvaret för överetableringen. Henrik Magnusson från Uppsala har dubbla examina i ekonomi och systemvetenskap, men hans senaste jobb är som taxichaufför.

- Man är bitter, förtvivlad och arg. Man uppmuntras att läsa på universitetet, och där får man höra att man är bra. Sen när man kommer ut så vill ingen, verkligen ingen ha en. Man mår så dåligt så det inte går att sätta ord på det.

Efter examen för snart fyra år sedan har Henrik Magnusson jobbat som brädgårdsarbetare, lastbilschaufför och nu senast som taxichaufför. Han är långt ifrån ensam.

Enligt fackförbundet JUSEK är var fjärde nyutexaminerad akademiker utan jobb. Av dom som har jobb har bara en tredjedel jobb som motsvarar deras utbildning. Enligt beräkningar genomförda av SACO så är idag omkring 70 000 personer med högskoleutbildning arbetslösa. Det är en femtedel av alla arbetslösa i Sverige, en 100% ökning sen våren 1994.

Ingen verkar heller vilja ta ansvar för att vissa utbildningar och yrken idag lider av en enorm överetablering, med tillhörande arbetslöshet, samtidigt som det råder skriande brist i flera andra yrken. Irene Kolare är ställföreträdande förvaltningschef vid Uppsala Universitet.

- Visst är det trist att ge utbildningar som inte leder till jobb. Men universitetet jobbar långsiktigt, och utgår inte från arbetsmarknaden utan från den forskning som pågår.

Inte heller den ytterst ansvarige Utbildningsminister Leif Pagrotsky tycker att systemet har något ansvar.

- Jag tycker inte att jag som utbildningsminister i Stockholm har någon rätt att säga; det där får du inte läsa för att jobbmöjligheterna är svaga. Det är vuxna människor som söker till universitetet, de bedömer själva möjligheterna till jobb.