Tågstrejk drabbar Uppsala

I princip alla tåg mellan Uppsala och Stockholm och Uppsala och Västerås kommer att ställas in från eftermiddagen den 17 maj om inte SEKO och SJ kommer överens om ett nytt avtal.
SEKO har idag varslat om strejk för lokförare, tågmästare och tågvärdar i bland annat Uppsala, Stockholm, Västerås och Hallsberg. Orsaken till strejkvarslet är bland annat att fack och arbetsgivare inte kommer överens om arbetstidsfrågorna, som man nu försökt lösa i ett år utan att lyckas. Facket vill bland annat sänka veckoarbetstiden, ha längre vila mellan arbetspassen och ta bort de delade turerna som innebär att lokföraran kan jobba några timmar på förmiddagarna, sedan vara lediga några och därefter jobba ett tag igen. Om det inte komemr någon lösning de närmaste veckorna så kommer alltså de allra flesta tågen mellan Uppsala och Stockholm och Uppsala och västerås att stå stilla från klockan fyra den 17 maj, när SEKOS medlemmar där tas ut i strejk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista