Falska uppehållstillstånd hittades vid tillslag

1:41 min

En Uppsalabo misstänks för storskalig tillverkning av falska uppehållstillstånd och id-kort. Förfalskningsutrustningen hittades vid ett vapentillslag hos mannen.

– Vi misstänker att han har tillverkat id-handlingar i en ganska stor omfattning, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Det var i torsdags som polisen gjorde ett planerat tillslag mot flera adresser i Uppsala. Däribland 24-åringens lägenhet i Gottsunda. Det misstänktes finnas vapen i bostaden.

Polisen hittade mycket riktigt en fungerande k-pist, invirad i en gardin i en garderob hemma hos mannen. I garderoben fanns också stora mängder skarp ammunition. 

Men polisen upptäckte också det som misstänks vara en verkstad för tillverkning av förfalskade id-handlingar. På ett bord stod en laminatskrivare, kartonger med tomma plastkort och en uv-lampa som används för att kontrollera vattenstämplar.

Dessutom hittade polisen en stor mängd förfalskade handlingar, vissa med ett och samma fotografi, men med olika personuppgifter på.

Vilken sorts förfalskade dokument polisen hittade i lägenheten vill inte åklagare Thomas Bälter Nordenman avslöja. Men enligt den pågående förundersökningen som P4 Uppland tagit del av rör det sig både om id-kort och falska uppehållstillstånd, påstått utfärdade av svenska och norska myndigheter.

– Hur skickliga förfalskningarna är får experterna svara på. Men min uppfattning som lekman är att de är väldigt skickligt gjorda, säger Bälter Nordenman.

Mannen anhölls och häktades misstänkt för grov urkundsförfalskning och grovt vapenbrott. Han nekar till anklagelserna och säger att föremålen i lägenheten inte är hans.