Länsrätten klandrar livsmedelsverket

Det var fel av livsmedelsverket att hävda att flera märken av olivoljor innehöll så höga halter av det cancerframkallande ämnet PAH att de borde beläggas med saluförbud. Det konstaterar länsrätten i Uppsala län i en dom idag.
I december i fjol konstaterade Livsmedelsverket att sex olika sorters olivoljor innehöll höga halter av det cancerframkallande ämnet PAH. Verket menade att oljorna var otjänliga och att det fanns skäl för kommunerna att belägga dem med saluförbud. Resultatet blev att de utpekade oljorna i princip försvann från den svenska marknaden. En av de utpekade tillverkarna inledde då en process mot Livsmedelsverket och menade att verkets skrivelse i praktiken resulterade i ett försäljningsförbud. Men för att ett sådant förbud ska vara giltigt måste bland annat tillverkaren ha fått yttra sig i frågan, något som inte skedde. Dessutom ansåg tillverkaren att livsmedelsverket inte hade några belägg för att oljan var hälsofarlig. I domen går Länsrätten på tillverkarens linje och konstaterar att livsmedelsverket gjorde fel när de gick ut med informationen som i praktiken resulterade i ett försäljningsförbud. Vad länsrättens dom kommer att innebära i praktiken är än så länge oklart. Några formella skadeståndskrav mot livsmedelsverket finns inte ännu. Under dagen har livsmedelsverket varit i kontakt med tillverkaren men vad dessa diskussioner kommer att resultera i är oklart. Själva sakfrågan - om olivoljan är hälsofarlig eller inte - tar länsrätten inte ställning till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".