Krav på brandvarnare

Enköping och Håbo blir först i länet med att införa obligatoriska brandvarnare. I framtiden kan alla fastighetsägare som saknar brandvarnare riskera att bötfällas.
- Med krav på brandvarnare vill kommunerna minska antalet bränder med dödlig utgång, säger räddningschef Roland Reuterwall, som idag presenterade räddningstjänstens utredning av frågan. Det hela rör sig egentligen om en tolkningsfråga. Enligt räddningstjänstlagens paragraf 41 ska fastighetsägare redan nu ha utrustning för förebyggande och bekämpning av brand. Men förslaget som räddningstjänsten i Enköping/Håbo la fram idag innebär en hårdare tolkning. Kommunen kommer i framtiden att genomföra stickprovskontroller, och fastighetsägare som saknar brandvarnare riskerar då vite. Bakgrunden är att man i Malmö efter att ha infört obligatoriska brandvarnare, drastiskt minskade antalet döda i bränder. - Även om det här kan leda till ökade kostnader för fastighetsägarna har kommunen fått positiv respons från dem, säger Wendelin Möllerwille, tekniska nämndens ordförande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".