studentbostäder Flogsta
1 av 2
1 500 studentrum kan försvinna från Flogsta. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Erik Pelling, socialdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 2
Erik Pelling, socialdemokraterna. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Kommunalråd vill rädda studentrum i Flogsta

Erik Pelling: Vi är extremt oroade
1:50 min

Kommunalrådet i Uppsala Erik Pelling (S) oroas av bostadsbolaget Heimstadens planer på att göra om studentrummen i Flogsta till vanliga lägenheter.

Erik Pelling är kommunalråd med ansvar för bostadsfrågorna. Så här säger han om bostadsbolaget Heimstadens planer på att bygga bort studentkorridorerna i Flogstas höghus:

– Vi är extremt oroade över det. Två tusen studentbostäder står på spel. Det vore ett hårt slag mot Uppsala som studentstad om de försvann. Vi kommer fortsätta ha dialog och försöka påverka dem.

Bostadsbolaget Heimstaden har bestämt sig för att bygga om studentkorridorer i Flogsta höghusområde i Uppsala till små lägenheter, ettor och tvåor, som vem som helst ska kunna hyra. Orsaken är att det är hårt slitage och förstörelse i studentområdet i Flogsta.

De studentrum som Uppsala universitet hyr, som går till utlänska studenter, just nu 453 rum blir kvar. Men övriga, just nu över 1 500 studentrum, skulle byggas bort enligt Heimstadens planer.

Men bostadsbolaget vill också bygga nya bostadshus i Flogsta höghusområde, säger Pontus Rode från Heimstadens ledning.

– Att förtäta mellan husen, bygga till husen, bygga på parkeringen. Vi vill komma igång så snabbs som möjligt med att tillföra nya lägenheter.

Det bostadsansvarige kommunalrådet Erik Pelling ser postitivt på fler bostadshus bland Flogstas nuvarande studentbostäder, något som kräver kommunala beslut som till exempel bygglov.

– Vi är positiva och vill samarbeta kring det.

Men han tycker att Heimstaden då ska börja tänka på att ändra sina planer, så att studentbostäderna blir kvar.

– Heimstaden bör ta sig en funderare kring vad de kan göra. Vi ser studentbostäder som en viktig del i den mixen vi vill skapa i Flogsta. Det är ju en process som kommunen är väldigt viktig i.

Vad tycker du Heimstaden ska göra?

– Jag ser allra helst att de behåller husen som studentkorridorer. Men i andra hand att de låter omgjorda lägenheter förbli studentbostäder, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".