Orättvisa anslag till äldreomsorg

Uppsalas kommundelar har inte haft rättvisa möjligheter att bedriva äldreomsorg. Vissa har fått mer pengar än de egentligen behövt, andra har fått mindre. Det visar en genomgång som kommunstyrelsens kontor gjort.
Orsaken är att den modell som fördelar pengarna mellan kommundelarna inte har förändrats när befolkningen ändrats, om till exempel fler i en kommundel fått större behov av hjälp. Nu ska kommunen ta fram en ny modell för hur mycket pengar olika områden ska få till äldreomsorgen. Modellen ska vara klar till dess att kommunens nya organisation, utan kommundelar, införs vid årsskiftet. Kommunstyrelsen kontor har också specialgranskat Björklinge-Bälinge kommundelsnämnd, som har väldigt höga kostnader för äldreomsorgen, och uppmanar nu kommundelsnämnden att se till att kostnaderna fortsätter att sjunka. De kommundelar som fått mest pengar per person i äldreomsorgen är Rasbo, Björklinge-Bälinge och Hagunda, de som fått minst är Danmark, Eriksberg och Gottsunda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".