Therese gick från daglig verksamhet till ett riktigt jobb

4:19 min

Therese Wappsell, 24, gick från daglig verksamhet till anställning på en radiostation. Nu vill kommunen få fler i jobb – med en höjd bonus till utförarna.

Utförare av daglig verksamhet som får en deltagare att gå till ett riktigt jobb ska få en bonus på 50 000 kronor, i stället för som tidigare 30 000 kronor.

Med den moroten vill omsorgsnämnden i Uppsala kommun att fler med funktionshinder ska komma ut på arbetsmarknaden.

Men redan i fjol gick rekordmånga, 13 personer, från daglig verksamhet till ett arbete i Uppsala. Tidigare har snittet varit två till fyra personer per år, enligt kommunen.

En av dem som gick från daglig anställning till jobb i fjol är Therese Wappsell, som i dag jobbar som handledare på Radio Fyris, där hon tidigare gick i daglig verksamhet.

– Efter gymnasiet vet man inte riktigt vart man ska ta vägen när man har gått särskola. Så då hamnade jag här. Jag har kämpat sedan dag ett för att få en anställning, säger hon.

Och för ett år sedan blev drömmen verklighet.

– Jag var så glad, och i chocktillstånd. Jag fattade liksom inte, varför just jag?

Vad hon vet är hon den enda från sin gymnasieklass som har ett riktigt jobb. 

– Företag måste våga lita på personer med funktionsvariationer. Vi bits inte, vi är bra människor, och alla får vi någon diagnos förr eller senare.

Eva Christiernin är socialdemokratisk ordförande för omsorgsnämnden i Uppsala kommun. Genom att höja bonusen gör man det lönsamt för utförare att få ut deltagare i jobb i stället för att ha dem kvar i daglig verksamhet, säger hon.

– Det är så himla viktigt att alla som har möjlighet att jobba ska få ha ett jobb. Och dagliga verksamheter är en jätteviktig aktör för att kunna hjälpa människor till ett riktigt jobb, med ett sammanhang och jobbarkompisar och allt det självförtroende som kommer med det, säger Eva Christiernin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista