Strid om kyrkoherdepost i Knivsta

Striden om posten som kyrkoherde i Knivsta går nu vidare. Ett tiotal medlemmar i Knivsta församling vill nu att domkapitlet prövar tillsättningen av kyrkoherde nyligen.
Kyrkonämnden i Knivsta valde bort Margareta Hemström, trots att hon var mest meriterad bland de sökande, och det ifrågasätts av flera församlingsmedlemmar. - Vi anser att Margareta Hemström har de klart bästa meriterna när det gäller församlingserfarenhet och utbildning och ledarskapsmeriter, säger Leif Nilsson, en av församlingsmedlemmarna. Varför har man ändå valt en yngre man? - Jag tror att det finns ett övervintrat motstånd mot kvinnliga präster. Under alla år som det funnits kvinnliga präster har det aldrig tjänstgjort någon i Knivsta, säger Lars Kvarnsmyr, också han församlingsmedlem. När Knivsta nu i vår skulle anställa en kyrkoherde hade man chansen att välja en kvinna. Enligt många var Margareta Hemström den mest meriterade. Hon har arbetat med olika saker inom Svenska kyrkan i 30 år, nu är hon avdelningschef vid Kyrkokansliet i Uppsala. Hemström var också den kandidat som ärkebiskop KG Hammar förordade. Men istället valde kyrkonämnden i Knvista att ge jobbet till Olof Norberg från Boden, som har 13 års erfarenhet av församlingsarbete. Man ansåg att Norberg var den som bäst skulle kunna entusiasmera och inspirera församlingsarbetet i Knivsta. - Jag vill inte hävda att det finns kvinnoprästmotståndare utan jag vill få frågan prövad i sak. Har man brutit mot någon rättsregel, till exempel jämställdhetslagen. Det vore bra för alla att få det prövat, säger Leif Nilsson. Fotnot: Mer om det här kan du höra i Radio Uppland efter klockan 16 i dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".