Svårare att få psykvård för unga i landsorten

2:10 min

Nedläggningen av barn- och ungdomspsykiatrins öppenvårdsmottagningar utanför Uppsala slår mot barn och unga som behöver vård. Det visar en färsk granskningsrapport.

Föräldern Erika Sjöberg från Enköping beskriver situationen som katastrofal.

– Det blir mycket mera omständigt, det går inte att få tag på dem lika enkelt. Och så finns det mycket färre tider, säger hon.

Erika Sjöberg har ett barn som idag får vård på BUP. Familjen bor på landsbygden utanför Enköping. Förut kunde de söka sig till öppenvårdsmottagning i Enköping, men numera hänvisas de till Uppsala.

– Jag skulle dra mig in i det längsta att åka in akut. När man sitter och håller fast honom, sitta i bilen i sextio minuter och höra hur dålig man är, då måste vi vara två, för det fixar inte jag och försöka få honom hyfsat lugn.

Hennes upplevelser får nu stöd i en granskning av barn- och ungdomspsykiatrin som kommunerna i länet och Region Uppsala har beställt.

Den pekar just på att barn och unga som bor utanför Uppsala inte har samma möjlighet att få psykiatrisk vård längre, efter nedläggningen av öppenvårdsmottagningarna i Enköping, Tierp och Östhammar i somras. De stängdes för att man inte kunde få dit personal, och att man inte lägre kunde garantera patientsäkerheten.

Nu måste man ta sig till Uppsala, och det är det många som inte kan av olika skäl.

Man beskriver även att övriga verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa fått ökad arbetsbelastning på grund av de patienter som BUP inte kan ta emot.

Rapporten pekar också på att det pågår ett bra arbete med att kompensera stängningen av öppenvårdsmottagningarna, och att BUP har ökat personalen i Uppsala. Och det finns vissa mobila team i länet.

Men nedläggningarna har också inneburit ett stort ökat tryck på mottagningarna i Uppsala och BUP som bland annat fått längre väntetider.

– Jag förstår och tar till mig av den kritik som framförts av föräldrar som upplever att de bollas mellan stolar, det är oerhört allvarligt.

Det säger Vivianne Macdisi, socialdemokratiskt regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen. Hon säger att man just nu håller på att förstärka den så kallade första linjen, alltså de som först möter ett barn eller en ungdom med problem.

– Och vi har fattat beslut om att tillsätta extra resurser, och vi stärker genom att öppna samtalsmottagningar ute i länet, säger hon.

Enligt granskningsrapporten bör sjukhusstyrelsen snarast utreda hur man ska kompensera BUP:s verksamhet i kranskommunerna. Och att kommunerna i länet och region Uppsala ska samverka mer.
Och det är viktigt tycker Vivianne Macdisi:

– Jag tror nämligen inte att svaret ligger i att vi måste ha mer specialistpsykiatri, utan att vi, tillsammans med kommunerna, måste arbeta förebyggande så att barn inte blir så dåliga att de behöver gå till BUP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista