Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärgårdsbor upprörda över sophantering

Publicerat måndag 13 mars 2017 kl 06.54
"Man kan inte bo 20 meter från en sopstation"
(1:35 min)
Hamnen i Rävsnäs.
Hamnen i Rävsnäs. Foto: Webbgun/Flickr CC BY 2.0

Sop- och latrinhanteringen vid skärgårdsbyn Rävsnäs i Norrtälje har länge varit ett problem. Nu överklagar de boende kommunens beslut att bygga om sophanteringen i hamnen.

Det har länge varit problem med sop- och latrinhanteringen i Rävsnäs, en liten by vid kusten med gammal bebyggelse och sjöbodar. Sopsäckar och latrintunnor flyter ibland runt i vattnet, kärl läcker och sprider dålig lukt när det blåser sydlig vind.

En miljökonsekvensbeskrivning är det minsta man kan begära, säger Jan Eric Willén, ordförande i Rävsnäs samfällighetsförening.

– Kommunen säger att vi ska sätta upp en stor kran så vi kan lyfta containrar med sopor och vi ska ha mer tung trafik dit, säger Willén och fortsätter:

– Vi vet inte hur det ska gå till. Man kan inte bo 20 meter från en sopstation så att säga.

Sopor och latrin kommer från fastigheter på öarna utanför och nu planerar Norrtälje kommun att bygga om hamnverksamheten – bland annat med en kran som ska lyfta gods från båtar och upp på land.

Jan Eric Willén är kritisk och menar att den här typen av verksamhet är inget man bör hålla på med inne i litet bebott samhälle. Han säger att den nya hamnen borde klassas som industrihamn i stället för småbåtshamn.

Det är buller, det är farligt gods, det är miljöfarligt gods. Det är så många saker här som man bara hoppat över. En miljökonsekvensbeskrivning är ju det minsta man kan begära.

Erik Klockare, som handlägger ärendet på Norrtälje kommun, menar att förändringarna följer den detaljplan som finns och att det inte krävs någon miljökonsekvensbeskrivning.

– Det behövs inte för vi kommer ju inte att ändra något på det (detaljplanen). Den detaljplan som finns för Rävsnäs hamn kommer vi att följa till hundra procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".