Enköping kan få barnpsykiatri igen

1:06 min

En barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvårdsmottagning kan öppnas i Enköping igen. Men för Tierp och Östhammar finns inga sådana planer.

Tidigare har P4 Uppland rapporterat om att stängningen av barn- och ungdomspsykiatrins öppenvårdsmottagningar utanför Uppsala har drabbat barn och unga som behöver vård.

Men nu ser det ut som att man tänker öppna en mottagning i Enköping igen.

– Vi är angelägna om att vi ska ha en fungerande Bup-mottagning i Enköping. Svaret vi har fått från verksamheten är att det är deras mål och det arbetar de utifrån nu, Det säger Vivianne Macdisi, socialdemokratiskt regionråd.

Vivianne Macdisi vet inte när en mottagning kan öppnas i Enköping, men säger att det nu handlar om att kunna rekrytera personal.
Däremot kommer man inte återöppna mottagningarna som stängts i Tierp och Östhammar som det ser ut idag, säger hon:

– Enköping har en så stor befolkning, där är det rimligt att det ska finnas en specialistmottagning, alltså en Bup-mottagning. I de andra delarna så förstärker vi på andra sätt, med en samtalsmottagning. Det har vi redan förstärkt i en del kommuner, och vi kommer fortsätta med det.

Så i Tierp och Östhammar kommer det inte att öppna såna här Bup-mottagningar igen?

– Inte Bup-mottagning, utan där kommer vi ha samtalsmottagning. Det är första linjen, ungefär som vårdcentralnivå om man jämför med en specialistmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista