Konflikten kring friskolan Kajan

Skola för barn med specialbehov stänger – föräldrar rasar

2:04 min

Kajans friskola för barn med autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar tvingas lägga ner sitt högstadium.

För Erik Nordenstrands son mottas beskedet med djup ångest, sömnlöshet och aggressioner. Anja Z Anderssons son är däremot ganska tystlåten av sig.

– Han vill inte riktigt prata så mycket om saker och ting. Men man märker ju att det är en oro, säger hon.

Kajans friskola riktar sig till elever med till exempel autism, adhd och Tourettes syndrom. Skolan har totalt cirka 70 elever och nu ska årskurs 7-9 läggas ner. Det innebär att 18 barn nu måste hitta andra alternativ.

Föräldrarna Erik Nordenstrand och Anja Z Andersson har varit väldigt nöjda med att ha sina barn på Kajan, och nu vet de inte vad de ska ta vägen.

– Vi ser bara år av anpassning igen framför oss, för att få honom till skolan. Ärligt talat så vet jag inte, säger Erik Nordenstrand.

– Det kanske finns kommunala alternativ som är bra men jag kan inte hitta dem, säger Anja Z Andersson.

Skälet till att friskolan nu tvingas lägga ner sitt högstadium är enligt skolan nedåtgående ersättningsnivåer från kommunen.

Men den bilden delas inte av Caroline Hoffstedt som är socialdemokratisk ordförande för utbildningsnämnden i Uppsala.

– Jag tycker verkligen att det är tråkigt att aktiebolaget Kajan har hamnat i den här situationen. Men jag förstår också att det är svårt att få ihop ett högstadium med endast 18 elever, säger hon och fortsätter:

– Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde i utbildningsnämnden har vi ökat skolpengen årligen. Budgeten för tilläggsbelopp som man pratar om de här sammanhangen har legat oförändrad.

Ser ni det inte som att ni har gjort några nedskärningar när det gäller den här skolan?

– Vi har sett till att skapa en rättsäker och rättvis bedömning för när elever ska ges extra stöd. Det är beklagligt att aktiebolaget Kajan inte har inkommit med ansökningar om stöd för de barn som de rätt att få stöd för. Jag ser gärna att de gör det, för det tror jag skulle kunna underlätta för skolan i det här fallet.

P4 Uppland har sökt skolans vd för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista