Skådespelarna Björn Dahlman och Suzanne Reuter som clownerna Grodmannen och Roostie.
1 av 2
Skådespelarna Björn Dahlman och Suzanne Reuter som clownerna Grodmannen och Roostie. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Clowner lockar barn till skratt i väntan på utvisning

"Situationen är så makalöst absurd"
1:39 min

Skådespelarna Suzanne Reuter och Björn Dahlman är clowner och under tisdagen uppträder de på ett utreseboende i Uppland.

– Om vi lockar in dem i en annan värld där de kan få skratta och vara barn en stund, så har vi också skapat ett minne som de kan ha med sig. Det kan hjälpa dem att orka vidare, säger skådespelaren Suzanne Reuter och fortsätter:

När barnen skrattar så blir föräldrarna också lättade och glada.

Suzanne Reuter och Björn Dahlman kommer från organisationen Clowner utan gränser. Publiken består av barn som ska utvisas ur Sverige.

Tanken är att göra den sista tiden i Sverige lite enklare, men det krävs en viss finess för att känna av stämningen, berättar skådespelarna.

– Situationen är så makalöst absurd. Det är människor som är reducerade till siffror i statistiken. I skrattet blir vi människor igen. Och det är inte fånigt, säger Björn Dahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".